A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. - További információ: Adatkezelési nyilatkozat
Rendben
Nívó Biztonsági ajtó - A Te ajtód, a Te stílusod
A Te ajtód,
a Te stílusod

Hogyan válasszuk ki az ajtókilincseket?

2020.08.28

Hogyan válasszuk ki az ajtókilincseket?

nivo premium kategorias biztonsagi ajtoEgy új bejárati ajtó beszereltetése bár elsőre bagatell dolognak tűnik, azonban mégis alapos döntést és mérlegelést igényel. Az ajtó szerkezete és színe mellett át kell gondolnunk az olyan apróságokat is, mint például a bevilágítók vagy az ajtókilincsek kérdése. Ezek ugyanis nagyban meghatározzák a végeredményt, nem csak biztonsági, hanem esztétikai szempontokból is. Ha pedig már belevágunk egy ilyen költséges beruházásba, akkor az a minimum, hogy szeretnénk elégedettek lenni a végeredménnyel.

Milyen típusú ajtókilincsek léteznek?

Mielőtt elkezdenénk böngészni a katalógusok vagy a webáruházak kínálatát, nem árt, ha tisztában vagyunk vele, hogy milyen fajta ajtókilincsek léteznek, és nekünk ezekből pontosan melyikre van szükségünk. 

Ha a szerkezet szerinti csoportosítást nézzük, akkor a két fő típus a kulcsos, illetve a kulcs nélküli kilincs. Bejárati ajtó esetén nekünk értelemszerűen az előbbire van szükségünk. 

A kulcs nélküli kivitel ablakok, erkélyajtók, esetleg beltéri ajtók esetén használatos, ahol nincs szükség arra, hogy a nyílászárót kulcsra lehessen zárni. Ablakoknál főleg olyan kilincseket alkalmaznak, amelyeknél lefelé mutató állásban az ablak csukva van, vízszintes állásban oldalra nyílik, felfelé nyomva pedig bukóra nyitható. 

Illetve érdekességként még megemlíthető az úgynevezett fordítógombos kilincs, ahol a gomb elfordításával záródik az ajtó. Ezzel a típussal leginkább nyilvános mosdóknál találkozhatunk, de ritkább esetben az otthoni mellékhelyiségek ajtajánál is használják.

A kulcsos kilincseknél pedig megkülönböztetjük az egybecímkés, illetve a rozettás változatot. Utóbbi fontos jellemzője, hogy a kilincs és a kulcslyuk rozettája külön, egymástól függetlenül helyezkedik el. Ez azért előnyös, mert így szinte minden típusú ajtóra felszerelhető, hisz a kilincsnek és a kulcslyuknak nem muszáj szabvány szerinti távolságra elhelyezkednie egymástól. A Nívó Biztonsági Ajtóknál is ezt a típust használjuk. Az átmenő csavaros rögzítésnek köszönhetően pedig a kilincseket nem magához az ajtóhoz, hanem egymáshoz csavarozzák, ezáltal a szerkezet sokkal stabilabb és tartósabb lesz. 

Milyen stílusú kilincset válasszunk?

Valószínűleg ez a kérdés sokkal több fejtörést okoz majd, mint maga a típus meghatározása. A jól megválasztott ajtókilincsek egyik fő tulajdonsága, hogy illeszkednek az ajtó stílusához, és együtt harmonikus összképet alkotnak. Egy antik, díszes ajtón például eléggé idegenül hat egy modern kilincs, ugyanakkor egy minimalista megjelenésű ajtón is igencsak furcsán fest egy régies, kovácsoltvasból készült darab.

Persze, hogy a dolog ne legyen ennyire egyszerű, az adott stílusokon belül is számos variáció létezik. Például a modern ajtókilincsek között is találhatunk szögletes formájút, lekerekítettet, íveset vagy egyeneset, gomb formában végződőt, valamint a rozetta alakja is lehet szögletes, ovális vagy kerek. Az ajtótervező programban ezeket is személyre szabhatjuk, így virtuális formában pontosan láthatjuk, hogy miképp fest majd a kész ajtó. 

A kilincs anyaga szintén nem elhanyagolható tényező: készülhet rozsdamentes acélból, rézből, a már említett kovácsoltvasból, illetve alumíniumból. A színek tekintetében a leggyakoribb a hagyományos, ezüstös “fémszín”, de például réz ajtókilincsek esetén megszokott a klasszikus sárgás-aranyos árnyalat. A kovácsoltvas kilincseket pedig különféle színekre lehet festeni, azonban ügyelni kell arra, hogy ne üssön el az ajtó árnyalatától. 

Egy megfelelően kiválasztott ajtókilincs “beleolvad” a környezetébe, ezáltal úgy használjuk nap mint nap, hogy közben szinte észre sem vesszük, hogy ott van. 

Biztonságos bejárat, stílusosan

A bejárati ajtó otthonunknak az a pontja, amely összeköt minket a külvilággal. Amikor látogató érkezik hozzánk, az ajtónkkal már azelőtt szemben találja magát, mielőtt beinvitálnánk. Egy esztétikus, kellemes színben pompázó bejárat bizalmat sugároz, és az ízlésünkről is sokat elárul. 

Társasházi lakás esetén jó, ha az ajtónk nem üt el túlságosan a szomszédokétól, kertes ház esetén viszont az a szerencsés, ha a megjelenése összhangban van a többi nyílászáróval, és persze a kerítéssel.

Kínálatunkban ajtótípustól függően rengetegféle színárnyalat közül válogathat, az üvegbetétek, bevilágítók és a különböző stílusú ajtókilincsek segítségével pedig rengetegféle variáció áll rendelkezésére, melyek között biztosan megtalálja az ízlésének leginkább megfelelőt. 

A szépség mellett pedig a biztonságról sem kell lemondania, a Nívó Ajtók ugyanis masszívak és betörésbiztosak. Felkeltettük érdeklődését? Keressen minket bizalommal megadott elérhetőségeinken!




Nívó Biztonsági ajtó
Ajánlatkérés e-mailben
Nívó Biztonsági ajtó
Ajánlatkérés telefonon
Nívó Biztonsági ajtó
Személyes megtekintés
Nívó Biztonsági ajtó
Házak Ásza Kft.
2142 Nagytarcsa, Szilas utca 11.
© 2024 NÍVÓ Csoport. Minden jog fenntartva!