A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. - További információ: Adatkezelési nyilatkozat
Rendben
Nívó Biztonsági ajtó - A Te ajtód, a Te stílusod
A Te ajtód,
a Te stílusod

Kétszárnyú bejárati ajtó méretek - mikor okozhatnak problémát?

2020.11.30

Kétszárnyú bejárati ajtó méretek - mikor okozhatnak problémát?

Akár új ház építésébe fogunk, akár a régit renováljuk, egy biztos - valószínűleg új nyílászárókra is szükség lesz. Ezzel mindaddig nincs is semmi gond, amíg a falnyílások mérete szabvány szerinti… de mi a helyzet akkor, ha a dolog nem ilyen egyszerű, és a kétszárnyú bejárati ajtó méretek nem passzolnak a kívánt helyre? 

kétszárnyú bejárati ajtó méretek

Új házak, régi házak

Manapság az építőipar már sokkal jobban szabályozott, mint néhány évtizeddel ezelőtt. Nagyszüleink korában még gyakorlatilag bárki, bármiből építkezhetett, amihez hozzá tudott jutni. Vidéken például nagy divatnak számított a vályogház, amely a várakozásokkal ellentétben igencsak időtálló konstrukciónak bizonyult, hiszen sok közülük még manapság is lakható, ráadásul remek hőszigetelő tulajdonságokkal bír.

Ezeknél a házaknál még nem volt követelmény a falak vastagságával vagy a nyílások méretével kapcsolatban, és az sem számított, ha a fal itt-ott görbe volt egy kicsit. A lényeg csupán annyi volt, hogy a ház stabilan álljon.

Manapság viszont már szigorú előírásoknak kell megfelelnie az új építésű házaknak. Rengeteg engedélyt, tervdokumentációt, kivitelezési dokumentációt és egyéb iratokat kell benyújtani, és jóformán egy garázshoz is külön építési engedély szükséges. Emiatt az új házakban már többnyire egységes szabvány szerint építik az ajtónyílások méretét is, ami kétszárnyú bejárati ajtók esetében a következő: 150 x 210 mm, 180 x 210 mm vagy 200 x 210 mm lehet a szélesség és a magasság. 

De természetesen nem mindenkinek van arra lehetősége, hogy új házat építtessen, sokaknak már az is óriási lehetőség, hogy a meglévő, régi építésű házat fel tudják újítani és egy kicsit modernizálni. A nyílászárók cseréjekor azonban rendszerint kiderül, hogy a nyílás sajnos nem szabványméretű, emiatt az új ajtót nem lehet beszerelni. 

Mi a teendő ebben az esetben?

Alapvetően két dolgot tehetünk: az első, hogy a falat igazítjuk hozzá a kétszárnyú bejárati ajtó méretéhez. Ez azonban egy sor problémát vet fel. Először is találni kell egy olyan kőművest, aki megbízhatóan, rövid határidővel dolgozik, hiszen egy felújítás kellős közepén nem lehetünk hónapokig ajtó nélkül! Manapság márpedig ez nem egyszerű, hiszen a jó szakemberek nagy része külföldön van, az itthon maradottak pedig rettenetesen el vannak havazva. 

Ha a nyílás kisebb, mint a beépítendő ajtó, akkor ott falat kell bontani. Meglehetősen bosszantó, ha mindössze csak néhány centiméter az eltérés, és ezért kell még jobban szétbombázni a házat. Nem is beszélve arról, hogyha a magasság sem stimmel, akkor a régi áthidalót is ki kell bontani, a nyílást bővíteni, majd újat beépíteni. 

Ha pedig fordított eset áll fenn, vagyis a nyílás túl nagy az ajtóhoz képest, akkor meg kell toldani a falakat. Ez alapvetően nem lenne túl nagy feladat egy kőműves számára, ám pont ez a gond: sok szaki nem szeret ilyen kisebb munkákat elvállalni, hiszen amíg nálunk dolgozik, addig csúsznak a nagyobb, sokkal jobban fizető projektek. Vagy ha el is vállalja, akkor valószínűleg olyan magas összeget fog kérni, hogy kétszer is meggondoljuk, valóban megbízzuk-e a munkával.

A másik megoldás viszont ennél lényegesen kevesebb bosszankodással jár, nem mellesleg pénztárcakímélőbb is - készíttessünk kétszárnyú bejárati ajtót egyedi méretben! Így tulajdonképpen a falnyílás maradhat ugyanakkora, és az ajtó méretét igazítjuk hozzá. 

A Nívó Biztonsági Ajtók esetében pedig ez egyáltalán nem gond, sőt: cégünk minden egyes ajtót egyedileg gyárt le, miután szakembereink a helyszínen méretet vettek az ajtónyílásról, és milliméterre pontosan meghatározták a leendő ajtó méretét. Ezáltal nem lesz szükség felesleges bontási munkálatokra, csak egy egyszerű, maximum 2-3 órás beépítésre!

Egyedi méretek a kétszárnyú bejárati ajtók esetében a Nívónál!

Weboldalunkat böngészve bizonyára már feltűnt Önnek, hogy ajtóink műszaki jellemzőinél a méret nem került feltüntetésre. Ez azért van, mert cégünk nem előregyártott tömegtermékekkel foglalkozik, hanem az összes ajtónkat egyedileg, megrendelőnk igényei alapján készítjük el. 

Nálunk nincsenek kötelező szabványméretek, új ajtaja pont akkora lesz, amekkorára Önnek szüksége van. Ráadásul 69-féle színárnyalatból választhat, valamint kérésére marásmintát, üvegbetétet is elhelyezhetünk, illetve az aszimmetrikus kétszárnyú ajtó sem jelent akadályt. 

Így valóban olyan bejárati ajtaja lehet, ami társasházi lakás esetén a lépcsőházhoz, családi ház esetén pedig a kerítéshez és a többi nyílászáróhoz is illeszkedik. Az kész ajtót pedig nem csak kiszállítjuk, hanem be is szereljük Önnek, régi ajtaját pedig kérésre elszállítjuk, hogy erre se legyen gondja. Keressen minket bizalommal elérhetőségeinken!




Nívó Biztonsági ajtó
Ajánlatkérés e-mailben
Nívó Biztonsági ajtó
Ajánlatkérés telefonon
Nívó Biztonsági ajtó
Személyes megtekintés
Nívó Biztonsági ajtó
Házak Ásza Kft.
2142 Nagytarcsa, Szilas utca 11.
© 2024 NÍVÓ Csoport. Minden jog fenntartva!