A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. - További információ: Adatkezelési nyilatkozat
Rendben
Nívó Biztonsági ajtó - A Te ajtód, a Te stílusod
A Te ajtód,
a Te stílusod

Milyen ajtózártípusok léteznek?

2020.04.29

Milyen ajtózártípusok léteznek?

IMG 5081

Ha otthonunk biztonságáról van szó, akkor nem szabad megelégednünk annyival, hogy a bejárati ajtó betörésbiztos legyen, hanem gondoskodnunk kell a megfelelő ajtózártípusok kiválasztásáról is. Hisz gondoljunk csak bele: hiába szereltettük be a legprofibb, tömör acél belsővel ellátott ajtót, ha a rajta lévő zárat még egy unatkozó gyerek is képes kinyitni néhány kis drótdarabbal. 

Legyünk előrelátóak!

Statisztikailag alátámasztott adat, hogy a betörők többsége a bejárati ajtón keresztül próbál bejutni a lakásba. Aki rosszban sántikál, az természetesen szeretné elkerülni a feltűnést, így eleinte valószínűleg a zár feltörésével fog próbálkozni, és csak utána kezd az ajtó megrongálásába. Ha azonban okosan cselekszünk, és ingatlanunkat speciális zárral ellátott biztonsági ajtóval szereltük fel, akkor a hívatlan látogató is hamar belátja, hogy a mi értékeinkre bizony hiába fáj a foga, és inkább kereket old, mielőtt valaki észrevenné. 

A leggyakoribb ajtózártípusok

Milyen zárakkal találkozhat az üzletek kínálatában, ezek közül melyek garantálják a biztonságot, és melyeket érdemes inkább kerülni? Vegyünk szépen sorra!

Bevéső zár: ha ajtózárakról beszélünk, a többségnek tulajdonképpen ez jut először eszébe, hiszen valaha a legszélesebb körben elterjedt típus volt. A neve abból adódik, hogy a zárdoboz az ajtó élébe van bevésve. Ma már inkább csak a beltéri ajtóknál és a régi fából készült bejárati ajtóknál találkozhatunk vele. Ennek oka, hogy egyetlen ponton záródik, így egyáltalán nem nevezhető biztonságosnak, könnyedén feltörhető.

Többpontos zár: ez az ajtózártípus már sokkal inkább ajánlott bejárati ajtókhoz. Az ajtó élének teljes hosszán végigfut a zár előlapja, melyen 3-4 záródási pont is található. Jellegzetessége, hogy a kilincs megemelésekor záródnak a kiegészítő reteszek, ha pedig kulccsal bezártuk az ajtót, a kilincset nem lehet lenyomni. Illetve ugyanez fordítva is igaz, amíg nem húztuk fel a kilincset, nem tudjuk elfordítani a kulcsot.

Biztonsági zár: ahogy a nevében is benne van, itt minden a biztonságról szól. Az általunk forgalmazott fémből készült betörésbiztos ajtókat is ilyennel szereljük fel. A legmagasabb szintű védelmet nyújtják, hiszen 3 vagy 4, hüvelykujj vastagságú, masszív acéltüske jön ki a zártestből és simul bele a keretbe, több centiméter hosszan. Ha új bejárati ajtó beszereltetésén gondolkodik, mindenképp vegye számításba ezt a lehetőséget. Egy megfelelően erős ajtóval kombinálva nincs az a ravasz, erős betörő, aki képes lenne áthatolni rajta. Ha felkeltették érdeklődését a biztonsági zárak, olvassa el kapcsolódó blogbejegyzésünket.

Másodzár: Ha nem szeretnénk lecserélni a komplett bejárati ajtót, ám nem érezzük elég biztonságosnak a jelenlegit, akkor mindig van lehetőségünk másodzárak felszereltetésére. Ezek az ajtózártípusok arról ismertek, hogy nem szükséges az ajtó belsejét megbontani, hiszen a zár az ajtó lakás felőli belső oldalára felszerelve helyezkedik el. Létezik tekerőgombos változata, melyhez nem szükséges kulcs, ám ennek hátránya, hogy csak belülről tudjuk rázárni, tehát csak akkor alkalmazható, amikor valaki otthon tartózkodik. Természetesen ez a megoldás ma már igencsak elavultnak számít, a mostani másodzárakat ugyanúgy kívülről, kulccsal tudjuk bezárni. Viszont ha ezt a megoldást választjuk, meg kell szoknunk, hogy tovább tart az elindulás és a hazaérkezés, hiszen több záron is át kell küzdenünk magunkat. 

Néhány érdekesség

IMG 5090

Ahogy a bejárati ajtók és az ajtózártípusok is egyre biztonságosabbá válnak, bizony a betörők is egyre felkészültebbek és furfangosabbak lesznek. Míg pár évtizede néhány hajtű és egy feszítővas is elég volt a sikerhez, ma már masszív és ellenálló fémajtókat és a fent bemutatott biztonsági zárakat is ki kell játszaniuk, ha be szeretnének jutni az ingatlanba. 

Természetesen a gyártók is haladnak a korral, és időről időre előrukkolnak olyan megoldásokkal, amelyek ismét hatástalanítanak egy jól bevált “betörési trükköt”. Az egyik ilyen ismert praktika, hogy erősen maró hatású savat öntenek a zárbetétbe, ami tönkreteszi a zár belső szerkezetét, ezáltal az ajtó könnyebben kinyitható. A saválló anyagból készült betétek azonban ellehetetlenítik ennek a módszernek a használatát. 

A másik gyakran alkalmazott csel a kevésbé kifinomult betörők kedvence: egy nagy fogóval rászorítanak a zárbetét ajtóból kitüremkedő részére, és egy jól irányzott mozdulattal eltörik. Ha azonban olyan zárat szereltetünk be, amely egy síkban van az ajtóval, akkor máris sikerült kivédenünk ezt a trükköt.

Ha Ön is fontolgatja otthona biztonságosabbá tételét, vegye fel velünk a kapcsolatot, és beszéljük át elképzeléseit!

Egyéb források: 

https://www.biztonsagiajtozarak.hu/leggyakoribb-betoresi-modszerek/
https://zar-csere.com/zartipusok/




Nívó Biztonsági ajtó
Ajánlatkérés e-mailben
Nívó Biztonsági ajtó
Ajánlatkérés telefonon
Nívó Biztonsági ajtó
Személyes megtekintés
Nívó Biztonsági ajtó
Házak Ásza Kft.
2142 Nagytarcsa, Szilas utca 11.
© 2024 NÍVÓ Csoport. Minden jog fenntartva!